Όλοι έχουμε νιώσει το αίσθημα της απόρριψης. Όλοι έχουμε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή μας τη λέξη χωρίζουμε.
Μία τόσο επίπονη λέξη ειδικά όταν έρχεται στο τέλος μίας όμορφης κατά τη γνώμη μας σχέσης......
Και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο αυτή η «δύσκολη του χωρισμού η ώρα» δεν είναι το πιο δύσκολο μέρος. Το δύσκολο είναι αυτό που επέρχεται στη συνέχεια. Και αυτό δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε μέσα σε μία μέρα. Πρέπει να το κάνουμε βήμα-βήμα.
1ο ΒΗΜΑ: Η ρευστοποίηση των συναισθημάτων
Οι πιο κοντινοί άνθρωποι συνήθως σου λένε «μην κλαις, δεν αξίζει….θα βρεις άλλον καλύτερο, μην χαλάς αυτά τα όμορφα ματάκια». Όχι. Πρέπει να κλάψεις. Πρέπει να χαλάσεις αυτά τα όμορφα ματάκια τελικά.Τελείωσε η σχέση σου και πληγώθηκες. Όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα κάπως πρέπει να φύγουν από μέσα σου. Δεν μπορείς να αναπνέεις με αυτό το βάρος στο στέρνο σου και δεν χρειάζεται να το κάνεις. Το πιο σημαντικό είναι να μην καταπιέζεσαι σε αυτόν τον τομέα. Ό,τι αισθάνεσαι άφησε το να βγει…. στη συνέχεια θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Μπορεί να πρηστούν τα μάτια σου αλλά θα αξίζει τον κόπο.
2ο ΒΗΜΑ: Η καταπολέμηση της μοναξιάς
Ειδοποίησε κάποιον, πάρε μία φίλη σου ή ένα κοντινό σου πρόσωπο τηλέφωνο. Μην απαντάς λέγοντας «καλά είμαι» από τη στιγμή που ξέρεις πως δεν είσαι. Άσε τους άλλους να σε βοηθήσουν γιατί στην τελική γι’ αυτό υπάρχουν δίπλα μας… για να μας στηρίζουν όταν τους χρειαζόμαστε. Μπορεί να μην έχει κανείς τίποτα να σου πει, να μην μπορεί να σε συμβουλέψει … αλλά μόνο και μόνο που θα είναι στο πλευρό σου θα βελτιωθεί η διάθεση σου. Ένα μικρό αστείο, η αλλαγή του θέματος συζήτησης θα σου δώσει λίγη ακόμη δύναμη να αντέξεις.
3ο ΒΗΜΑ: Η πίεση και η προσπάθεια
Η καρδιά σου κατέβασε ρολά και γράφει «δεν θέλω κανέναν –μην ενοχλείτε». Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις και εσύ το ίδιο γιατί με αυτό το τρόπο μεγεθύνεις τον πόνο σου πράγμα που επιβραδύνει την « ανάρρωση» σου. Βγες έξω να πάρεις λίγο καθαρό αέρα, πάρε τηλέφωνο την παρέα σου και βγες για ένα καφέ. Σήκω με το ζόρι από το κρεβάτι και βάλε επάνω σου κάτι όμορφο. Βάψου λιγάκι και μην ξεχνάς να περιποιείσαι τον εαυτό σου. Είναι πολύ βασικό βήμα καθώς μετά από έναν χωρισμό, τείνουμε να μειώνουμε τον εαυτό μας ως αποτέλεσμα της ενοχής που υπάρχει μέσα μας και ρωτάμε «τι κάναμε λάθος». Αν λοιπόν παραμελήσουμε τον εαυτό μας η απάντηση μαγικά θα έρθει στο νου μας την ώρα που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη «Κοίτα πως είσαι. Γι’ αυτό σε άφησε» και έτσι πέραν της χαμηλής αυτοπεποίθησης θα έχουμε και ένα άλλο ζήτημα προς αντιμετώπιση.Την αυτολύπηση.
4ο ΒΗΜΑ: Απομάκρυνση ηλεκτρονικών συσκευών
Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να ελέγχεις κάθε ώρα και στιγμή το κινητό σου ή τα email σου μην τυχόν και κάποιος σου έστειλε μήνυμα, όσο κι αν σου αρέσει να σβήνεις και να ξαναγράφεις ένα μικρό μηνυματάκι στο οποίο με κόπο δεν πατάς τη λέξη «αποστολή»….πρέπει να το σταματήσεις. Δεν θα βελτιώσει την κατάσταση το μήνυμα με θέμα «Δεν σε έχω ανάγκη». Το μόνο που θα πετύχεις είναι να ρίξεις τον εγωισμό σου και να υποβαθμίσεις εσένα την ίδια.
5ο ΒΗΜΑ: «Αλλαγή θέματος»
Μερικές φορές κομβικό σημείο για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό είναι απλά αυτό που ονομάζεται «change of subject» ή με άλλα λόγια «αλλαγή θέματος». Η σκέψη μας σίγουρα τριγυρίζει στο πρόσφατο παρελθόν και έχουμε την εντύπωση ότι είναι «εξιλεωτικό» να απαριθμούμε συνεχώς όλα τα στραβά και ανάποδα πράγματα που είχε « ο άνθρωπος αυτός που ήταν ο άλλος μας εαυτός». Η πραγματικότητα όμως είναι πως απλά επικρίνουμε εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας και την κρίση μας στους ανθρώπους. Μία ταινία (κατά προτίμηση όχι ρομαντική ή δράμα) θα μας κρατήσει το ενδιαφέρον και θα γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο μας. Επίσης το να επικεντρωθούμε στην εργασία μας μπορεί να έχει φοβερά αποτελέσματα γιατί όχι μόνο θα πετύχουμε επακριβώς την «αλλαγή του θέματος» αλλά επίσης θα βελτιωθούμε και στον εργασιακό τομέα και θα κερδίσουμε κάποιους από τους χαμένους πόντους αυτοπεποίθησης.
6ο ΒΗΜΑ: «Πιο καλή η μοναξιά από εσένα που δεν φτάνω»
Σίγουρα ένα φλερτ, ένας άλλος, καινούριος άνθρωπος στη ζωή μας θα μας φαινόταν ό,τι καλύτερο για να ξεφύγουμε από την άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δυστυχώς όμως, αυτό που νομίζουμε ότι λειτουργεί ως γιατρικό, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένα απλό παυσίπονο. Μόλις περάσει η επήρεια του γλυκού έpωτα τότε είναι που θα ξεκινήσει η γνωστή σύγκριση. Τα απωθημένα της προηγούμενης σχέσης θα στοιχειώσουν και την επόμενη μας και θα τη φθείρουν πολύ γρήγορα. Το πραγματικό βάλσαμο της ψυχής είναι ο χρόνος. Πρέπει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις για να είμαστε σίγουρες ότι δεν θα πέσουμε ξανά.
Όλα είναι βέβαια υποκειμενικά. Αυτό που πραγματικά όμως αποτελεί κοινό τόπο είναι η απάντηση σε μία μόνο ερώτηση. «Θέλω να προχωρήσω; θέλω να το ξεπεράσω;». Δεν έχει σημασία αν είναι θετική ή αρνητική αυτή η απάντηση. Σημασία έχει αυτό που μας διαφεύγει μερικές φορές. Πρέπει να γνωρίζεις που βαδίζεις, για να αποφασίσεις να αλλάξεις πορεία. Στα τυφλά κανείς δεν βρήκε τον δρόμο του.
diaforetiko.gr
No comments:
Post a Comment